Jak správně vybrat suplement? Radí Zuzana Šafářová, nutriční expertka sportovních reprezentací

ZŠ_1

 

Potravinový doplněk sportovní výživy vyžaduje pečlivý výběr. Jak rozpoznat kvalitu poradí Zuzana Šafářová, nutriční expertka sportovních reprezentantů.

Potravinový doplněk musí zdraví a výkonnost sportovce podporovat a za žádných okolností nepoškozovat. Na trhu ovšem existuje nepřeberné množství výrobků a je velmi obtížné se správně rozhodnout, který zakoupit. Dalo by se říct, že s cenou roste kvalita, ale ani to nemusí být vždy stoprocentní zárukou. A líbivá podbízivá marketingová tvrzení už vůbec ne. Na potravinové doplňky se navíc nevztahují přísné legislativní požadavky, jako je tomu u léčiv. Výrobce či prodejce není například povinný před uvedením doplňku stravy na trh prokazovat účinnost. Není tudíž ani výjimkou, že skutečné složení neodpovídá tomu na obale. Níže proto přináším doporučení, která by mohla pomoct při výběru kvalitního suplementu.

1. BEZPEČNOST A ČISTOTA

Dle šetření jeden z deseti prodávaných doplňků sportovní výživy obsahuje zakázané látky. Mnohdy je výrobci ve stopovém množství přidávají záměrně do svých produktů za účelem zvýšení účinnosti, a tím pádem zlepšení prodeje. Rizikové jsou především proteiny, gainery, kreatin a spalovače tuků. Mnoho sportovců argumentuje, že se jich to netýká, protože neabsolvují antidopingové kontroly či provozují sport na rekreační úrovni.

Bohužel tyto látky působí jako účinné karcinogeny, mohou poškozovat DNA a vyvolat vznik zhoubných nádorů. Rizikovým se může stát už příjem malého množství, protože při pravidelném a dlouhodobém užívání se tyto látky v těle kumulují. U vrcholového sportovce pak samozřejmě hrozí pozitivní dopingový test, a tím pádem pozastavení sportovní činnosti. Nehledě na pošramocenou pověst. Sportovec každopádně nese plnou odpovědnost za výsledek dopingové kontroly a případná přítomnost zakázaných látek v užívaném potravinovém doplňku není omluvou. Vybírejte tedy doplňky věhlasných značek, které spolupracují se sportovními reprezentacemi. Nejbezpečnější jsou pak ovšem ty produkty, které výrobci přímo testují na přítomnost zakázaných látek v nezávislých laboratořích. Jedna z takových certifikací je například „Informed Sport“. Testování není pro výrobce zrovna levnou záležitostí, což se logicky pak promítá do ceny výrobku.

2. DŮVĚRYHODNOST

Kromě dopingových látek může být produkt kontaminován těžkými kovy a dalšími nevhodnými látkami, které poškozují zdraví, oslabují imunitní systém a mohou rovněž vykazovat karcinogenitu. Produkty výrobců oceněné nezávislými certifikáty kvality či ve farmaceutické kvalitě poskytují celou řadu záruk a zvyšují značce důvěryhodnost.

3. STRAVITELNOST

Zažívací obtíže jsou pro sportovce obzvláště nepříjemnou záležitostí, pokud se vyskytnou před či během závodu. Doplňování sacharidů během výkonu, v podobě gelů či sportovních nápojů, je jedním z kritérií pro udržení vysoké výkonnosti. Na druhou stranu se zvyšující intenzitou zátěže stoupá riziko vzniku křečí v oblasti břicha. Je proto nezbytně nutné volit produkty, které díky moderním technologickým postupům a kombinací více druhů cukrů nezpůsobují tyto problémy a jsou vhodné i pro jedince s citlivým zažíváním. Trávení proteinových preparátů může zase způsobovat nepříjemné nadýmání. Přítomnost trávicích enzymů zlepšují stravitelnost.

4. VSTŘEBATELNOST

Dalším důležitým kritériem je skutečnost, zda a do jaké míry dokáže naše tělo zkonzumované látky vůbec přijmout a využít. Použití šetrných způsobů zpracování a speciální technologie zlepšují vstřebatelnost.

5. BIOLOGICKÁ HODNOTA

U proteinových preparátů je jedním z nejdůležitějších měřítkem kvality tak zvaná Biologická hodnota bílkoviny. Výrobci se případnou vysokou hodnotou rádi pochlubí.

6. BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE

To často nejde a určitá aditiva jsou mnohdy potřebná, aby se výrobek nezkazil a byl chráněn proti nebezpečným plísním. Je však lepší eliminovat příjem potencionálně škodlivých, přestože dle zákona mohou být do výrobku přidány maximálně v povoleném, tedy „bezpečném“ množství. Většinou se jedná o syntetické látky, které se nejčastěji získávají z uhelného dehtu či ropy. Řadí se sem například umělá barviva a umělá sladidla. Mnohdy ovšem i výrobci, kteří se těmto přídavným látkám obecně vyhýbají, je do některých svých produktů přidávají, většinou do hotových nápojů. Proto je důležité důkladně studovat složení každého konkrétního produktu. Lépe je volit doplňky bez umělých sladidel jako je Aspartam (E951), Cyklamáty (E952), Sacharin (E954) a Acesulfam K E950. Mezi barviva, která mohou způsobovat zdravotní potíže, se řadí žluté barvivo Tartrazin (E102) a Žluť SY (E110), červené barvivo Amarant (potravinářská červeň E123), modré barvivo Indigotin (potravinářská modř E132) a Brilantní modř (E133).

Výrobky společnosti Named splňují ty nejvyšší nároky na výše popsané parametry a proto je Vám mohu vřele doporučit.